29. 7. –5. 8. 2024

Oulu, Finland

Pride on sitä, että on ylypiä ittestään

Edelleenkin keskustelupalstoilla voi törmätä kysymyksiin, että mihin Prideä enää tarvitaan. Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli Suomessa voimaan vuonna 2017 ja sen myötä joidenkin mielestä Prideille ei ole enää tarvetta. Vaikkakin avioliittolain uudistukset olivat suuri voitto ihmisoikeuksille, on laissa edelleen kohtia joihin on puututtava. Ja vaikka asenneilmapiiri on mennyt eteenpäin, on niissä alueellisesti suuria eroja.

Myös Oulussa edelleen tuntuu olevan asenteissa parannettavaa. Yhä edelleen monet seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset elävät kaapissa, koska heitä pelottaa ympäristön suhtautuminen. Huuteluita kadulla onneksi enää kuulee harvoin, mutta edelleen samaa sukupuolta olevia pareja tuijotetaan jos uskaltautuvat kulkemaan käsi kädessä. Lisäksi ihmisistä edelleen oletetaan että ovat binäärisesti miehiä tai naisia, ja edelleen oletetaan olevan heteroita. Helppoa ei ole myöskään transihmisten puolisoilla, jotka saattavat kokea syrjintää kumppaneidensa identiteetin vuoksi.

Suomessa julkisessa keskustelussa tällä hetkellä eniten pinnalla lienee translaki. Suomea on jo pidempään kritisoitu mm. YK:n ja Euroopan Neuvoston toimesta ja sikäli translakia on uudistettava pikimmiten. Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa on onneksi otettu huomioon myös translaki ja näyttää siltä, että sitä lähdetään uudistamaan. Valitettavaa on kuitenkin, että hallitusohjelmaan on jäänyt useita epäkohtia, joita SETA ry ja useat yksityishenkilöt ovat kritisoineet. Islannissa parlamentti päätti uudesta translaista kesäkuussa ja on valitettavaa todeta kuinka vähän uudistuksia hallitusohjelmassa on translakiin verrattuna Islannin tuoreeseen lakiin. Esimerkiksi virallinen kolmas sukupuoli sekä alle 18-vuotiaiden nimen ja juridisen sukupuolen muuttaminen vanhempien suostumuksella on jätetty hallitusohjelmasta kokonaan pois.

Maailmalla sateenkaari-ihmisiä koskeva lainsäädäntö on etenkin Euroopassa ottanut harppauksia eteenpäin, kun maa toisensa perään on laillistanut samaa sukupuolta olevien avioliitot ja päivittäneet translakejansa. Aivan kaikkialla kuitenkaan näin ei ole käynyt. On jopa havaittu, että vihamielisyys on nostanut päätään joissain maissa. Viimeisimpänä Puolassa valtaa pitävä puolue lähtenyt vastustamaan sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja jotkut kunnat ovat julistautuneet LGBT-vapaiksi. Ilmapiiri maassa on tulehtunut ja viimeksi heinäkuussa äärinationalistit hyökkäsivät Bialystokissa järjestetyn Pride-kulkueen kimppuun. Pride-kulkueet kotimaassa ovat tärkeitä myös osoittamaan solidaarisuutta muiden maiden sorretuille vähemmistöille, jotka eivät saa marssia rauhassa ilman häirintää.

Oulussa Pride-viikolle mahtuu paljon muutakin kuin ainoastaan Pride-kulkue. Tuottajamme Martu Väisänen on koonnut kattavan ohjelman, jossa on varmasti tapahtumia kaikenikäisille. Ohjelmassa on niin luentoja, keskustelutilaisuuksia, taidetta, bileitä, tukiryhmien tapaamisia kuin myös liikuntaakin. Sateenkaari-ihmisille on tärkeää voida elää elämää sellaisena kuin ovat ja siksi tämän tyyppinen ohjelma on tärkeää, että voimme vapautuneesti näyttää värimme kaikessa loistossaan. Sitähän se Pride on, että on ylypiä ittestään sellaisena kuin on.

Vaikkakin Pride-viikon ohjelma on ensisijaisesti suunnattu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, ovat tapahtumat avoimia kaikille. Toivotamme kaikki sateenkaari-ihmiset, heidän läheisensä ja muut tukijat marssimaan kanssamme Pride-kulkueeseen lauantaina 10. elokuuta sekä juhlistamaan koko viikkoa Teatrialle. Ne joita vielä vähän jänskättää tai muuten eivät ilikiä kulkueeseen marssimaan, voivat seurata kulkuetta joltain kulkueen reitin varrella olevilta useilta puistoalueilta.

Tänä vuonna Pride-liike täyttää 50 vuotta. Pride-liikkeen juuret juontavat kesäkuussa 1969 New Yorkissa tapahtuneeseen mellakkaan, jossa Stonewall -ravintolan asiakkaat nousivat vastustamaan poliisien harjoittamaa systemaattista häirintää. Tämä liike toimi lähtölaukauksena sille, että homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin useassa maassa. Prideä tarvitaan edelleen tuomaan esille yhteiskuntamme epäkohtia ja myöskin epäkohtia maailmalla.

Ajankohtaista