29. 7. –4. 8. 2024

Oulu, Finland

Tuomitsemme vihapuheen

Petrus Schroderus vastuuseen vihapuheesta sosiaalisessa mediassa.

Lehdistötiedote. Julkaisuvapaa 6.5.2021

Oulu Pride ry tuomitsee vahvasti oululaisen laulavan poliisin Petrus Schroderuksen viimeaikaisen kommentoinnin Facebook-profiilissaan käydyssä keskustelussa. Kommentissaan Schroderus mm. kuvaa prideä myötähäpeää aiheuttavaksi friikkisirkukseksi, ja syyttää kulkueisiin osallistuvia käytöstapojen ja siveellisyyden puutteesta. Teksti oli julkisesti näkyvillä Schroderuksen henkilökohtaisessa profiilissa. Sittemmin kyseinen teksti on piilotettu tai poistettu, mutta kuvakaappaus siitä on jäänyt kiertämään sosiaaliseen mediaan. Schroderus ei ole myöskään esittänyt anteeksipyyntöä aiheesta. 

“Oulu Pride on saanut Oulussa hyvän vastaanoton, vahvistaen kaupungin imagoa yhdenvertaisena elinympäristönä meille kaikille. Olemme myös tehneet ansiokkaasti yhteistyötä Oulun poliisin kanssa, ja toivon, etteivät tämäntyyppiset yksittäisen poliisin kommentit vaaranna yhteistyön aikaansaama turvallisuuden tunnetta”, huomauttaa Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen.

Petrus Schroderus on esiintynyt mediassa näkyvästi poliisina, ja yleisö voi tulkita hänen edustavan aina ammattiryhmäänsä ja työnantajaansa. Siksi hänen tulisi pidättäytyä loukkaavasta kommentoinnista. Ei riitä, että hän toteaa esittäneen kommenttinsa yksityishenkilönä. Viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua kaikenlaiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaan syrjintään ja häirintään. Esitetty kommentti vähentää perustavanlaatuisesti luottamusta poliisiin, ja lisää rikosten uhreiksi joutuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen turvattomuutta Oulun seudulla. 

“Koska tässä on kyseessä oululaisen poliisin kirjoittama kaikkea pride-väkeä loukkaava teksti, ei voi olla ajattelematta, että tämä olisi suora hyökkäys nimenomaan Oulu Pride ry:n toimintaa kohtaan”, tulkitsee Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari.

Schroderus loukkaa Oulu Pride ry:tä, jonka järjestämä vuosittainen pride-tapahtuma kulkueineen juhlistaa yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Oulu Pride ry on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Oulu Pride ry on käynyt keskusteluja Oulun Poliisin kanssa. Yhdistys on toivonut Oulun Poliisilta kannanottoa ja irtisanoutumista Petrus Schroderuksen somessa levinneeseen kommenttiin.

Lisätietoja:

Minna Pallari
minna.pallari@oulupride.fi
Puheenjohtaja, Oulu Pride ry
+358 50 467 6944
https://ec2-16-171-20-238.eu-north-1.compute.amazonaws.com

Oulu Pride ry on syksyllä 2018 perustettu yhdistys, joka organisoi Oulu Pride -tapahtumaviikon.

Yhdistyksen tarkoitus on edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja työskennellä kaikille tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen Oulun puolesta. Prideaatteen mukaisesti juhlistamme ihmisyyden moninaisuutta sekä lisäämme tietoutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

Olemme valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö ja Oulun Setan yhteistyökumppani.

Ajankohtaista

Oulu Pride etsii tuottajaa!

Perjantai 1.9.2023

Oletko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahva puolestapuhuja? Haluatko tehdä yhteiskunnallisesti tärkeää vaikuttamistyötä? Haluaisitko näköalapaikan Pohjois-Suomen suurimman ihmisoikeustapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen? …

Lue juttu →