29. 7. –4. 8. 2024

Oulu, Finland

Saanhan olla oma itseni vanhanakin!

Kotiväki-hankkeessa kohtaamme ikääntyneitä, jotka ovat kokeneet haastavia elämäntilanteita, kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaakin. Ikääntyneiden kaltoinkohtelu on hyvin moninaista. Kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa kohtaavat myös sateenkaariseniorit.

Kuvittele, että muuttaisit ikääntyneenä palvelutaloon tai joutuisit sairaalaan ja siellä joutuisit piilottelemaan ja esittämään ihan toista kuin olet, koska asuinympäristö ei sitä sallisi. Ahdistavaa eikös totta? Ja yhdenlaista kaltoinkohtelua. Yhdenvertaisuus, kunnioitus ja arvostus ovat niitä asioita, joita jokainen odotamme kohtaamisissa toisten ihmisten kanssa. Toivomme, että hoitohenkilökunta huomioi meidät kaikki yksilöinä, tasavertaisesti kunnioittaen ihmisoikeuksiamme, ja huomioiden mm. vapauden uskoa tai olla uskomatta, olla hetero tai kuulua seksuaalivähemmistöihin.

Oulun Seudun Mäntykoti ry:ssä olemme jo muutaman vuoden ajan kehitelleet ajatusta henkilökunnan kouluttamisesta kohtaamaan avoimemmin ja ennakkoluulottomammin erilaisia vähemmistöjä, kuten seksuaalivähemmistöt. Vuosien varrella olemme tehneet yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa, ja henkilökuntaa on koulutettu kohtaamaan erilaisia kulttuureita. Nyt on aika ottaa yksi askel eteenpäin, ja syksyn mittaan Kotiväki-hanke järjestääkin yhteistyössä Oulun Setan kanssa ammatillista koulutusta sukupuolien moninaisuudesta ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisesta hoitohenkilökunnalle tietoisuuden lisäämiseksi ja ennakkoluulojen vähentämiseksi. Ehkäpä pian Pohjois-Suomessakin lanseerataan Sateenkaarisertifikaatti vanhuspalveluissa?

Oulu Prideen halusimme lähteä mukaan juuri nämä ajatukset takaraivossa. Olemme vanhustyön ammattilaisia ja -kehittäjiä. Eteenpäin mennään pienin askelin ja sateenkaarisenioreiden kohtaamisen esiinnostaminen on meille kunnia-asia. Nuorempien sukupolvien maailmankatsomus on hyvinkin erilainen ja avoimempi kuin usein seniorisukupolvien. Meistä suurin osa ikääntyy jossakin vaiheessa. Emmehän halua, että kukaan joutuisi palaamaan takaisin kaappiin hoivakotiin joutuessaan?

Torstaina 8.8. klo 13-15 järjestämme SATEENKAARISENIORIT – turvallinen ja tasa-arvoinen vanhuus -vanhustyönseminaarin Wegelius-salissa (ODL, Albertinkatu 16) ja klo 16 osallistumme vanhustyönammattilaisten ääninä Puheenvuoroja: Sateenkaari kaiken ikää -tilaisuuteen Valveen kahvilassa.

Kotiväki-hankkeen hankevastaavat Marjaleena Kyllönen ja Riitta Vesala

Ajankohtaista