29. 7. –5. 8. 2024

Oulu, Finland

Pride on yhteis­kun­nal­lisesti merkit­tävä tapahtuma 

Pride-tapahtumalla on monet kasvot. Ensisijaisesti sen tiedetään olevan ilon ja yhdenvertaisuuden juhla; kesätapahtuma, jonka myötä juhlistetaan ihmisyyden moninaisuutta ja kaikkien oikeutta olla sellaisia kuin ovat. Tapahtumalla on kuitenkin myös vastustajansa – viimeksi tämän vuoden kesäkuussa oululaiset oikeistopuolueita edustavat valtuutetut jättivät aloitteen, jossa ehdotettiin kaupungin irtisanoutumista tapahtumaan osallistumisesta kokonaan.

Aloite suorastaan alleviivasi, miksi Pride on yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtuma. Pridessä onkin silkan juhlistamisen lisäksi kyse paljon rakenteellisemmista kysymyksistä. Erityisesti sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet ovat edelleen koko maassa kehnolla tolalla, ja asian korjaamiseksi vaaditaan jatkuvaa työtä ja tietoisuuden lisäämistä. Ihmisoikeudet ovat jokaisen kiistelemätön oikeus, ja siksi translaki on saatava pikaisesti uudistettua.

Soraäänet ainoastaan vahvistavat ihmisoikeustyön merkityksellisyyttä. Vähemmistöjen tukeminen ei vähennä kenenkään oikeuksia, vaan päin vastoin kaikkien yhteisön jäsenten hyvinvointi ja kaikkien tasavertaiset oikeudet tukevat koko yhteiskunnan hyvinvointia. Tämän viestin tukemiseksi vaaditaan poliittista työtä ja aktiivista panostusta kaikilta, ei vain vähemmistöjen edustajilta. Pienenkin ääni kasvaa suureksi ison joukon tuella.

Vaikka Pride-juhlinta keskittyykin kesäaikaan, on ihmisoikeustyö ympärivuotista keskustelua ja panostusta. Poliittinen aktivismi voi ajoittain käydä raskaaksi, ja siksi täytyy muistaa keskittyä myös hyvään.

Ihanaa Oulu-Prideä jokaiselle! ✨

Jessi Jokelainen

Oulun vasemmistoliitto
kaupungin hallituksen jäsen
Eduskuntavaaliehdokas

Ajankohtaista