29. 7. –4. 8. 2024

Oulu, Finland

Kesäkuusta on tullut pridekuukausi, pride month. Se tarkoittaa, että maailmalla kesä ja kesäkuu on pridetapahtumien sesonkia. Suomen suurin pridetapahtuma eli Helsinki Pride järjestetään kesäkuussa, mutta pienempiä tapahtumia on ympäri maata pitkin kesää. Ja toki Arctic Pride on aina talvella!


Oulu Pride järjestetään tänä vuonna 5.-11.8. Se pyritään aina järjestämään niin, ettei tule päällekäisyyksiä Helsinki Priden,  Border Priden (Meri-Lappi) tai Kainuu Priden kanssa. Olen toista kertaa mukana järjestäjätiimissä ja tänä vuonna toimin myös upouuden Oulu Pride ry:n hallituksessa rahastonhoitajana.


Moni miettii miksi olen mukana prideillä, koska “ethän sää oo sellanen”. Joskus mietin itsekin miksi juuri tästä asiasta on tullut minulle niin tärkeä. Minähän elän synnyttäneenä äitinä heteroavioliitossa ja olen aina seurustellut naisena miesten kanssa. 


Törmäsin ensimmäisen kerran sateenkaarilippuun abivuonna (2006)  interreilillä Wienissä. Se liehui värikkään ja persoonallisen rakennuksen sisäänkäynnin päällä. Paikka näytti olevan täynnä taidetta ja musiikkia. En tajunnut mitä tämä kaikki tarkoittaa, enkä uskaltanut sisään, mutta hetki jäi mieleen. Myöhemmin on tietysti harmittanut.


Pridekulttuurilta säästyminen niinkin pitkään oli ihmeellistä, koska eräät lähimmistä ystävistäni lukiossa kuuluivat avoimesti seksuaalivähemmistöön. Muistan jopa äitini olleen huolissaan josko SE tarttuu. Häpesin äitiä aivan yli kaiken. Minusta oli hirveän loukkaavaa puhua kuin ystäväni olisivat sairaita. Olin myös todella, todella vihainen. Miksi äiti ylipäänsä oli kiinnostunut mun kavereiden sänkypuuhista? Ehkä kissa piti nostaa pöydälle. Kirjoitin lukion lehteen haastattelun tutusta lesboparista ja sain paljon kannustusta toimittajan uralle.

Ihmisoikeudet ovat aina olleet minulle tärkeitä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on kyse siitä, että jokaisella on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi sellaisena kuin on. Sitä ei tarvitse hävetä eikä piilottaa. Se ei ole sairautta vaan rakkautta, ihan samanlaista kuin muillakin. Miksi se olisi väärin? Miksi se olisi vaarallista? Enemmän rakkautta ja kunnioitusta ei ole keltään pois.


Edelleen moni elää kuitenkin kaapissa, häpeää ja pelkää. Tästä syystä kyseenalaistan seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät tilastot – uskon, että määrät ovat paljon suurempia. Tietysti tilastointi on sinänsä outoa koska kyse ei ole eksaktista tieteestä. Seksuaalisuus on spektri eikä sukupuolikaan ole joko tai.  Meitä vaan on niin moneksi! Ja se on ihanaa. Kaikki erilaisia, kaikki saman arvoisia. Ahtaat käsitykset seksuaalisuudesta ja ummehtuneet sukupuoliroolit aiheuttavat paljon ongelmia, tukevat syrjiviä rakenteita ja sairastuttavat ihmisiä. Aivan turhaan. Mitä tuhlausta!
Ehkä minä jonkun tartunnan sain, mutta en aio hoitaa sitä pois. Aion nauttia siitä täysin rinnoin ja levittää sitä niin kauan kuin henki pihisee. Siksi pride.

Kirjoittaja on Oulun Pride ry:n rahastonhoitaja.

Ajankohtaista

Oulu Pride etsii tuottajaa!

Perjantai 1.9.2023

Oletko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahva puolestapuhuja? Haluatko tehdä yhteiskunnallisesti tärkeää vaikuttamistyötä? Haluaisitko näköalapaikan Pohjois-Suomen suurimman ihmisoikeustapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen? …

Lue juttu →