2. –8. 8. 2021

Oulu, Finland

Tatu Vuolteenaho: DRAG QUEENS, ALIENS JA QUEER WITCHES

Huom. Tämä tapahtuma järjestettiin vuonna 2019!

Keskiviikko 7.8.2019 klo 16.00–17.45
Oulun taidemuseo
Kasarmintie 9, 90100 Oulu
Tapahtumapaikalle on esteetön pääsy.
Liput 8,00 €

Tatu Vuolteenaho: DRAG QUEENS, ALIENS JA QUEER WITCHES

Oulun taidemuseo

Kasarmintie 9, 90100 Oulu

Hae reittiohjeet →

TATU VUOLTEENAHO

DRAG QUEENS, ALIENS JA QUEER WITCHES

Luento liittyy taiteilija Tatu Vuolteenahon seuraavaan taideprojektiin nimeltä Queer Witches. Luennon aikana kerrotaan kuvien ja videoklippien avulla Tatun värikkäästä 30 vuotisesta historiasta kansainvälisen gaymaailman keskiössä, etenkin tekno- ja houseklubeissa. Kuvissa vilahtelee poptähtiä, seksuaalisuutta ja hedonistista kreisibailausta, mutta nyt 50 ikävuoteen tullessa Tatu kysyy että olisiko vielä jotain muuta? Voisiko kulttuurin tutkimusmatkoissa mennä vielä pidemmälle, tai olisiko jotain uutta mitä LGBT+ kulttuuri tarvitsisi juuri nyt? Olisiko hän itse tällainen queer noita? Repetitiivisissä rytmeissä ja tanssikokemuksissa on jo sinänsä jotain maagista, mutta olisiko meillä yhteisönä jopa jotain henkistä annettavaa?

Tatun luento on aivan uusi konsepti hänelle itsellekin, eikä vastaavaa ole koskaan aikasemmin tehty. Tatu on koko ikänsä ollut kiinnostunut parapsykologiasta aina Rauni-Leena Luukasen “Kuolemaa ei ole“ (1982) kirjasta lähtien ja on viimeaikoina perehtynyt espanjan kielellä salaliittoteorioihin, ufotutkimukseen, Meksikon intiaanien filosofioihin ja psykedeliatutkimuseen. Hän on huomannut että hänen kaveripiirissään on henkiparantajia, tarotennustajia ja jopa tohtoriksi opiskelleita mystikkoja. Elokuussa Tatu pääsee DJ:ksi Englannissa pidettävälle Queer Spirit Festivaalille ja tapaa siellä paljon uusia jännitäviä ihmisiä ja ilmiöitä. Ensimmäiset ufokokemukset Tatu sai 90-luvulla osallistuessaan Valonkantajien viikoloppuretriittin kavereidensa, mm. helsinkiläisen DJ -legenda Pietari Kaakkomän kanssa. Tänä vuonna taiteilijakirjailija Rosa Likson on tehnyt lyhytelokuvamusikaalin Pietarista nimellä Fucking Witch.

Luennossa kuullaan paljon jänniä tarinoita, joita kaikkia ei kannata ottaa tosissaan. Huumorihan on myös osa henkisyyttä, toisin kun Tatu luuli pienenä, jolloin siihen liittyi lähinnä vaan tylsistyttäviä siioninvirsiseuroja. Henkisyys on muutenkin nyt megatrendi – kulutusjuhla ei ole tapa millä planeettamme pelastetaan. Homothan ovat ollet jopa heteroita parempia shoppailussa ja ryyppäämisessä, mutta sitä varten tuskin synnyttiin. Tyttömäisyyttä on miehissä halveksittu, mutta ehkä se onkin siunaus ja edistää enemmän hyvinvointia kuin toksinen maskuliinisuus. Maailman tunnetuin drag queen, Ru Paul nähdän myös henkisenä opettajana äitimäisen empaattisen suhtautumisensa johdosta Drag Race -ohjelman kilpailijoihin. Hän aloitti shownsa jo vuonna 1989 sanoilla ”Everybody say love, LOVE!”. Ru Paul oli ensimmäinen drag queen jolle Tatu esiteltiin kun muutti New Yorkiin 19-vuotiaana.

Luento nostanee esiin enemmän kysymyksiä kuin antaa niihin vastauksia, mutta aiheuttaa toivottavasti edes jonkin verran tajunnan laajennusta ja ahaa- elämyksiä. Luento aloitetaan ja lopetetan pienellä ja helpolla taikamaisella kokeilulla.

www.thequeerwitchproject.com

www.tatuvuolteenaho.com

Myös keskiviikkona