2. –8. 8. 2021

Oulu, Finland

Pride on täällä taas!

Ympäri maailman kesäkuu on julistettu Pride-kuukaudeksi, mutta me täällä Oulussa juhlistamme seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä elokuussa 2.–8.8.2021. Oulussa Pride on järjestetty 2010, 2012, 2018 ja 2019. Vuodesta 2018 lähtien järjestämisestä on ollut vastuussa Oulu Pride ry. Vuonna 2020 Pride-juhlinnat täytyi perua Covid 19 -pandemian vuoksi, mutta tänä vuonna uskallamme jo kokoontua. Luvassa on paljon tapahtumia kaikille ja kaiken ikäisille. Virallisen ohjelmakalenterin löydät osoitteesta www.oulupride.fi/ohjelma/2021/. Ohjelmasta löytyvät muun muassa sateenkaariperheiden puistotapaaminen, kierrätyspaja sekä pop up yoga.

Mielestäni näin pandemian aikana todellakin tarvitsemme Pridea. Kaikille koti ei ole turvallinen paikka ja pandemia on entisestään pahentanut homo- ja transfobisissa kodeissa asuvien tilannetta. Kaikilla ei välttämättä ole taustalla tukevaa perhettä tai ystäväpiiriä. Pride on mahdollisuus kaikelle sateenkaariväelle kokoontua, tulla nähdyksi ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Pridessa jokainen meistä on saman arvoinen.

Pride ei ole pelkkä mielenosoitus tai puistojuhla. Juhlimme, jotta meidät nähdään, eikä meidän olemassaoloamme voi sivuuttaa. Juhlimme, jotta voimme todella olla oma itsemme ja näyttää rakkautemme juuri sellaisena kuin se on. Juhlimme kiittääksemme niitä, jotka raivasivat meille tietä ja taistelivat meidän oikeuksiemme puolesta. Jatkamme edelleen heidän aloittamaansa työtä ja tuemme niitä, joilla ei ole mahdollisuutta elää elämäänsä täysin omana itsenään.

Solidaarisuus on aina ollut iso osa Pridea ja vaikka meillä Suomessa HLBT+ oikeudet ovat edenneet, kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin. Esimerkiksi uutisissa ovat viime aikoina pyörineet ihan Euroopan sisältä löytyvät Puola ja Unkari, joiden hallitukset ovat ottaneet hyvin vihamielisen suhtautumistavan HLBT+ väestöä kohtaan. Unkarissa hyväksyttiin laki, joka kieltää homoseksuaalisuuden mainostamisen ja Puolassa hyökkäyksiä HLBT+ henkilöitä vastaan ei pidetä viharikoksina.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantaminen tekee maailmasta avoimemman kaikille, mutta tarvitaan vielä paljon, jotta sateenkaariväki voi todella kokea itsensä hyväksytyksi. Suomessa tilanne parani 2000-luvun alkupuolella tasavertaisuuslain ja 2017 voimaan tulleen tasa-arvoisen avioliittolain kautta, mutta Suomen lainsäädäntö ja suomalaisen yhteiskunnan asenteet vaativat vielä paljon työstämistä. Erityisesti sukupuolivähemmistöjä koskeva translaki olisi tärkeää saada uudistettua. Nykyisellään Suomen lainsäädäntö nöyryyttää transihmisiä ja räikeästi rikkoo heidän ihmisoikeuksiaan vaatimalla muun muassa lisääntymiskyvyttömyyttä. Suomi on pohjoismaista ainoa, jonka laissa on tämä vaatimus.

Pelkästään lakien kuntoon saaminen ei riitä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät julkiset keskustelu usein ovat hyvin negatiivisesti värittyneitä. Erilaisuutta pelätään, koska sitä ei ymmärretä ja monesti HLBT+ väestön normaalista elämästä puhutaan hyvin ikävään sävyyn. Asiat onneksi edistyvät vuosien myötä, mediassa on nykyään paljon enemmän edustusta vähemmistöille kuin esimerkiksi omassa lapsuudessani. Nykyään kulttuuri- ja elokuva-alalta löytyy enemmän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen johtohahmoja, mutta myös meitä tavallisia tallaajia tarvitaan Priden kaltaisiin tapahtumiin pitämään ääntä.

On ihanaa, että Pride on saavuttanut myös meillä Oulussa paljon porukkaa ja toivottavasti järjestettyihin Pride-tapahtumiin tulee paljon osallistujia. On mahtavaa nähdä, että useat paikalliset yritykset ja yhdistykset sekä Oulun kaupunki ovat lähteneet mukaan toimintaan ja tukeneet Priden järjestämistä. Luvassa on paljon monipuolista ohjelmaa, joka huipentuu Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan 7.8.2021. Tehdään Oulusta parempi kaikille, ei harvoille. Pidetään lippu korkealla ja upeaa Pridea kaikille!

Iida-Maria Tapio
Kuntavaaliehdokas 2021
Vasemmistoliiton Pohjois-Pohjanmaan piirihallituksen jäsen

Ajankohtaista

Syyskokousuutisia

Syyskokousuutisia

Torstai 21.10.2021

Vuoden 2021 syyskokous pidettiin lauantaina 16.10.2021. Kokouksessa päätettiin mm. Oulu Pride 2022 teema, jäsenmaksut ja uusi yhdistyksen hallitus. Vuoden 2022 …

Lue juttu →
Syyskokous la 16.10 klo 15–18. Taustalla vesistö, jota reunustaa ruskainen metsä, taivaalla sateenkaari.

Syyskokous 2021

Maanantai 11.10.2021

Oulu Pride ry:n syyskokous pidetään lauantaina 16.10.2021 klo 15–18 Aleksinkulmassa kokoustila Ainolassa (Aleksanterinkatu 9, sisäänkäynti sisäpihan puolelta). Tulkaa rohkeasti mukaan …

Lue juttu →