29. 7. –4. 8. 2024

Oulu, Finland

Oulu Priden Kulttuuri-iltamat

Huom. Tämä tapahtuma järjestettiin vuonna 2022!

Torstai 4.8.2022 klo 20.00–23.00
Tuba Food & Lounge
Mannenkatu 2, 90130 Oulu
Tapahtumapaikalle on esteetön pääsy.
K-18
Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Oulu Priden Kulttuuri-iltamat

Tuba Food & Lounge

Mannenkatu 2, 90130 Oulu

Hae reittiohjeet →

Oulu Priden ja Huutomerkki ry:n Kulttuuri-iltamat sisältää perinteiseen tapaan monipuolista ohjelmaa poikkitaiteellisessa hengessä. Alla ohjelma tapahtumajärjestyksessä.

Minilukupiiri
Runoesityksiä: Eeva Maria al-Hazaali, Tommi Saha ja Lajune
Olutjooga
Burleskia: Ratio
Homobingo
Musiikkia: Johannes Pohjanoja: Vartti Mårtensonia
Musiikkia: Kaisanlahti Sisters

MINILUKUPIIRI

Illan aluksi kokoontuu Jarkko Korpuan johtama minilukupiiri. Seksuaalikasvattaja Heidi Maria Huotari ja rovasti Timo Juntunen ovat lukeneet Tuuve Aron teoksen Kalasatama (WSOY 2020), ja avaavat yleisölle lukukokemuksiaan.

Millaista on elää lesbona ja vapaaehtoisesti lapsettomana feministinä pakastimennurkassa, jota Suomeksi kutsutaan? Teos yhdistää autofiktiivisiä aineksia ja räväkkää yhteiskuntakritiikkiä, jossa tarkastelun kohteina ovat muiden muassa uskomushoidot, homokulttuuri, #metoo sekä ilmiö nimeltään ”heterouteen vangittujen kauhu”.

“Ammoin niin lokoisaa homokorttiani oltiin repimässä silpuksi: olinhan valkoinen, keskiluokkainen ja etuoikeutettu eurooppalaislesbo, jolla ei ollut edes epäselvyyksiä sukupuoli-identiteetin kanssa! Nationalistimme kutsuvat vastustajiaan suvakeiksi. Mutta asetelmahan on juuri päinvastainen. He hyväksyvät riemumielin riveihinsä kenet tahansa hampaattoman sekakäyttäjän ja etelävaltioiden lippua kumartavan mökinmummun, kunhan nämä vain ovat ”suomalaisia”. Sen sijaan me – feministit, antirasistit ja muut parsanpurijat – torjumme kaikki jotka eivät osaa lausua sanaa bropropriaatio hyvin nopeasti monta kertaa peräkkäin.”

Kalasatama on äkäisen hauska kirja kaikille ihmisyyden haavakohdista kiinnostuneille.

RUNOESITYKSIÄ: EEVA MARIA AL KHAZAALI, TOMMI SAHA JA LAJUNE

Eeva Maria al-Khazaali käsittelee runoissaan muun muassa naisen asemaa, paikkaa ja identiteettiä 2000-luvulla. Hänen uusin kokoelmansa Dakota (ntamo) ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Tommi Saha esittää tuplarunoja. Tuplarunous on Sahan kehittämä lausuntataiteen muoto, jossa sanoma välittyy kaksinkertaisella tenholla. Ohjelmistoon kuuluu mm. Mamban hitti Lauantai-ilta, tuplana. Toistossa on voimaa.

Spoken word -artisti Lajusen teksteissä sisältö, rytmi ja flow ovat tasavertaisia elementtejä. Runojen minä käy ikuista ikuista merimiespainia eksistentiaalisen kriisinsä kanssa, ja lyriikoiden groteski, itseironinen ja alaston sanailu on puettu usein tummanpuhuvaan huumoriin.

OLUTJOOGA

Minna-Mari Jurvansuun vetämässä olutjoogassa kohtaavat nimensä mukaisesti olut ja jooga. Molemmat ovat vuosisatoja vanhoja terapiamuotoja kropalle ja mielelle, ja sopivat erinomaisesti yhteen. Olutjoogassa oluen juomisen ilo ja joogan tuoma mielenrauha täydentävät toisiaan luoden energisoivan elämyksen.

BURLESKIA: RATIO

Burleskitaiteilija Director’s Kat esittää burleskinumeron Ratio, joka on fyysisen teatterin, 70-luvun ruskean estetiikan, diskon ja runottarien sekopäinen ylistys. Vanha putkiradio manaa viattoman kuuntelijan omakseen saaden hänet muuttamaan hahmoaan sen tusinan kertaa, kunnes Runottaren on aika puuttua peliin ennen kuin seilaaminen radioaalloilla käy liian hurjaksi!

HOMOBINGO

Legendaarinen homobingo on taas täällä! Ilmainen osallistuminen! Kaistapäiset juontajat! Mahtavat palkinnot! Numerot arpovat Martu Väisänen ja Eva Nissinen.

JOHANNES POHJANOJA: VARTTI MÅRTENSONIA

Jokseenkin liki armoton romantikko, taivaanrannan maalari ja laulava vapaamatkustaja Johannes Pohjanoja tulkitsee Lasse Mårtensonin tuotantoa itse itseään sähkökitaralla säestäin.

KAISANLAHTI SISTERS

Itä-Lapin avohakkuiden laidoilla itkuvirsiä laulaneet siskokset Elina, Sonja ja Anniina tekevät kappaleita, jotka ovat surullisia mutta myös vähän hauskoja. Laulut kertovat mm. hiihtämisestä, karvaista pettymyksistä, ja tuutulaulussa samettisen pehmeät stemmat saattelevat pilkun jälkeen kesäyön juhlijat unille.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Yhteistyössä Huutomerkki ry
www.huutomerkki.fi

Myös torstaina